Primaire inhoud van de pagina

Ik wil stoppen als zelfstandige

Als je om welke reden dan ook je zelfstandige activiteit wil stopzetten, staan jou een aantal belangrijke administratieve stappen te wachten. Weet je niet goed waar te beginnen of heb je weinig tijd? Reken dan op het Zelfstandigenloket by Acerta om alle beslommeringen snel voor jou in orde te brengen.

Stoppen als zelfstandige

Je zaak sluiten

Het is tijd voor iets nieuws. Een nieuwe onderneming, een job in loondienst of misschien wel je welverdiende pensioen. Wat het ook zij, wanneer je je onderneming stopzet, breng je verschillende instanties op de hoogte. Te beginnen met de Kruispuntbank van Ondernemingen of KBO en de btw-administratie.  

Je ondernemingsnummer laten schrappen in de KBO

Ten eerste vraag je de schrapping van je ondernemingsnummer in de Kruispuntbank van Ondernemingen aan. Aangezien je je zaak sluit, heb je dat niet langer nodig. Via het Zelfstandigenloket by Acerta doe je dat eenvoudig, snel en volledig online. Wij registreren de stopzettingsdatum voor jou bij de KBO en bezorgen jou daarna een uittreksel als bewijs.  

Je aansluiting als zelfstandige beëindigen

Stop je met je onderneming, en richt je geen nieuwe op, eindigt ook je bestaan als ondernemer. Dat heeft z’n gevolgen voor je sociaal statuut. Als zelfstandige betaal je sociale bijdragen via een sociaal verzekeringsfonds. Stop je als zelfstandige, dan betaal je ook niet langer sociale bijdragen als zelfstandige.  

Lagen je inkomsten hoger dan de berekeningen? Dan mag je wel nog een factuur verwachten. De sociale bijdragen worden namelijk berekend op je inkomsten van de drie voorgaande jaren. En dat kan eenmaal enkel na het afsluiten van het boekjaar. Ben je bij het Acerta sociaal verzekeringsfonds aangesloten, dan kan je bij ons terecht voor al je vragen hierrond.