Primaire inhoud van de pagina

Ik wil mijn bedrijfsactiviteiten wijzigen

Weet je nog toen je je onderneming ging oprichten? In het ondernemersloket gaf je toen je bedrijfsactiviteiten op. Misschien zegt de term “NACEBEL-codes” jou nog iets? Dat zijn de codes die bij commerciële en niet-commerciële economische activiteiten horen. Simpel gezegd: een code opgesteld door de EU en verfijnd door de Belgische overheid waarbinnen jouw activiteiten vallen.

Wijzigen je activiteiten, voeg je er toe of verdwijnen er, breng je de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) best meteen op de hoogte. Ook dat doe je via het Zelfstandigenloket. Eenvoudig online en zonder gedoe.
Lachende ondernemer leut uit food truck

Waarom moet ik de wijzigingen melden?

Bepaalde activiteiten vereisen specifieke vergunningen. Denk bijvoorbeeld aan vergunningen voor de voedingsindustrie of horeca, of een leurkaart wanneer je goederen verkoopt buiten je vestiging. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest of in Wallonië heb je voor sommige activiteiten een bepaald diploma of praktijkervaring nodig. In Vlaanderen zijn deze bewijzen al enkele jaren geschrapt.

Of je nu in Vlaanderen, Wallonië of Brussel onderneemt, via het Zelfstandigenloket by Acerta meld je alle wijzigingen aan je bedrijfsactiviteiten bij de relevante instanties.

 

De activiteiten van een vennootschap wijzigen

Elke vennootschap heeft statuten. Ook daarin worden de bedrijfsactiviteiten vermeld. De vennootschap mag enkel de activiteiten die in de statuten staan, uitvoeren. Je bent anderzijds niet verplicht om ze (allemaal) uit te voeren.  

Wijzigen de activiteiten van je vennootschap, dan laat je ook je statuten aanpassen. Voor een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (= BV, NV, ...) betekent dit ook een afspraak bij de notaris. Vennootschappen met onbeperkte aansprakelijkheid (= VOF en Comm. V.) kan je de statutenwijzeging aan Acerta doorgeven via volgend webformulier: Aanvraag voor wijziging binnen je venootschap