Primaire inhoud van de pagina

Help, wat moet ik doen bij btw-plicht?

Wanneer je een bedrijf opricht ben je in principe btw-plichtig: je moet btw aanrekenen aan je klanten en die btw ook doorstorten aan de fiscus via een btw-aangifte. Was je eerder niet btw-plichtig en word je dat nu wel? Of richtte je misschien net een vennootschap op en kreeg je een nieuw ondernemingsnummer? Wat je zeker moet doen bij btw-plicht? Je btw-nummer activeren is alvast stap één.
Header

Wanneer ben je btw-plichtig?

Als handelaar ben je btw-plichtig. Je moet dus btw aanrekenen op elke factuur die je naar je klanten stuurt. Heb je een kleine onderneming of ben je freelancer en is je omzet lager dan 25.000 euro? Dan ben je in principe wel btw-plichtig, maar kan je een vrijstelling vragen van btw-aangifte. Je btw-plicht vervalt dan waardoor je geen btw hoeft aan te rekenen aan jouw klanten. Dat kan interessant zijn als jouw klanten particulieren zijn. Maar let op: kies je voor deze optie, dan ben je zelf ook niet vrijgesteld van btw. Dat betekent dat je de btw die je betaalt op je aankopen niet kan recupereren. Van zodra je omzet boven die 25.000 euro gaat, word je automatisch btw-plichtig. Vanaf dan moet je btw aanrekenen en dus ook de btw-aangifte doen.

Btw-wijzigingen

Let op: als er dingen wijzigen aan de gegevens waarover de btw-administratie beschikt, ben je verplicht deze te melden. Ook dit is onderdeel van wat je moet doen bij btw-plicht. Bijvoorbeeld: je hebt een nieuw rekeningnummer waarop de teruggaven van btw moeten worden gestort, je bedrijf verhuist, je schrapt de administratieve zetel van je onderneming, je draagt een bedrijfsafdeling over, je recht op btw-aftrek of je btw-activiteiten wijzigen.